Ελληνικό Καλοκαίρι = Απολαμβάνειν

Καλοκαίρι. F/B Makedon προς Κύθνο.

Είναι περίπου 7.30 το απόγευμα και το πλοίο κοντεύει να φτάσει.

Κάθομαι στο κατάστρωμα σε ένα παγκάκι με τη μάσκα μου, παγκάκι παρά παγκάκι λόγω κορωνοιού. Οι κόρες μου έχουν πάει για selfies και άρα έχω την απαιτούμενη μοναξιά για αναστοχασμό.

Όλη η φάση του ταξιδιού από την αρχή «μύριζε» Ελλάδα, αλλά εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, η μυρωδιά… έσπασε τη μύτη μου.

Γύρισα το κεφάλι μου προς τα πίσω, στην πρύμνη του καραβιού, και είδα τη σκηνή που βλέπετε στη φωτογραφία.

Η θάλασσα μπλε.

Η γραμμή του καραβιού να διαφαίνεται στον αφρό.

Ο ήλιος προς τη δύση.

Και η γαλάζια σημαία να κυματίζει.

Παφ! Ξύπνησαν κι άλλο οι αισθήσεις μου.

Μία αυθεντική στιγμή Απολαμβάνειν. Pure Savoring.

To μπλε έγινε ακόμα πιο μπλε στα μάτια μου.

Ο ήχος του καραβιού σαν μελωδία.

Η μυρωδιά του πετρελαίου σχεδόν μεθυστική.

Το αλάτι στα γυμνά μου μπράτσα σχεδόν γευστικό.

Και όλες οι εικόνες της Κύθνου που άρχισα να βλέπω στον ορίζοντα, γέμισαν την ψυχή μου Ελληνικό Καλοκαίρι… προκαταβολικά.

Άσπρα σπίτια αγέρωχα στις πλαγιές.

Γαλάζιες παραλίες ατέλειωτες.

Πολύχρωμα κοχύλια μέσα σε πολύχρωμα βότσαλα.

Παγωμένες μπύρες και ασταμάτητα γέλια.

Ολόγιωμα φεγγάρια και νύχτες με πεφταστέρια.
Αχχχχχχχ!

Ναι, το Ελληνικό Καλοκαίρι είναι από μόνο του μία εμπειρία Απολαμβάνειν.

Όλες οι λέξεις – κλειδιά της έννοιας ενυπάρχουν.

Επιβράδυνση

Το καλοκαίρι έχουμε διακοπές και όταν «διακόπτω» (ναι, αυτή είναι η ετυμολογία της λέξης. Μην το ξεχνάμε) έχω περισσότερο χρόνο να κάνω τα πράγματα πιο ήρεμα, πιο αργά, πιο ήσυχα.

Είναι και κάποιες άλλες λέξεις που συμβολίζουν το «χαμηλώνω ρυθμούς» το καλοκαίρι.

Η καλοκαιρινή ραστώνη χρησιμοποιείται συχνά με αρνητική χροιά αλλά εδώ ας μείνουμε στο θετικό της κομμάτι. Σημαίνει έλλειψη δραστηριότητας, να μην κάνουμε συνεχώς με κάτι. Στην παραπάνω σκηνή, αν χάζευα στο κινητό μου, θα είχα χάσει την ευκαιρία να βιώσω αυτή τη στιγμή με όλες μου τις αισθήσεις και απλά θα πέρναγε η εικόνα μπροστά μου ως μία ωραία φωτογραφία.

Κι ακόμη, το καλοκαίρι έχουμε τον μεσημεριανό ύπνο. Η μεσογειακή siesta, έχει επιβράδυνση, ξεκούραση, ησυχία.

Αισθήσεις

Στο Απολαμβάνειν οι αισθήσεις οξύνονται.

Σημαίνει να νιώθεις με όλο σου το είναι αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Δεν παρατηρείς μόνο αλλά ζεις από «μέσα» τη σκηνή: τη μυρωδιά, τους ήχους, τις γεύσεις, τις εικόνες, το άγγιγμα. Και ναι, παρατηρείς βεβαίως αλλά με έναν τρόπο πιο λεπτομερή, πιο αναλυτικό.

Και το Ελληνικό Καλοκαίρι δίνει παντού την ευκαιρία να «ακονίσουμε» όλες τις αισθήσεις μας. Μπλε ουρανός και μπλε θάλασσα. Γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές  και νύχτες με φεγγάρι. Άσπρα σπίτια με χρωματιστά παράθυρα και κόκκινα γαρύφαλλα στα περβάζια. Τηγανητές πατάτες και χωριάτικη σαλάτα με παγωμένο ούζο. Μελωμένοι λουκουμάδες με ελληνικό ζεστό καφέ. Τζιτζίκια τα μεσημέρια και γρύλοι τα βράδια. Ο ήχος από το κύμα και η σφυρίχτρα από το καράβι στο λιμάνι. Και το θαλασσινό νερό στο σώμα σου, τα βότσαλα στις πατούσες σου, η άμμος να κυλάει  καυτή από την παλάμη σου.

Ομορφιά

Το Απολαμβάνειν είναι ομορφιά. Όμως, και εδώ, δεν παρατηρώ απλά την ομορφιά. Πιθανότατα πολύς κόσμος, εκείνη τη στιγμή, στο κατάστρωμα του F/B Makedon θα είδε τον ήλιο να δύει. Αρκετοί θα τoν φωτογράφισαν κιόλας. Η ομορφιά είναι μία «δύναμη» που δεν περνάει εύκολα απαρατήρητη.

Όμως, χρειάζεται κάτι παραπάνω από το  να δεις κάτι όμορφο για να είναι μία στιγμή Απολαμβάνειν. Χρειάζεται να το κοιτάξεις ουσιαστικά και να το χαρείς και να το εκτιμήσεις και να το μηρυκάσεις και να σκεφτείς:«Πόσο τυχερή είμαι που βλέπω αυτή την ομορφιά!», «Πόσο αγαπώ αυτή τη χώρα με όλες αυτές τις αντιθέσεις!», «Πόσο χαίρομαι που μπορώ πάλι να ταξιδεύω – έστω και με τη μάσκα μου, παγκάκι παρά παγκάκι, και να είμαι ελεύθερη».

Ετοιμάσου λοιπόν για το Ελληνικό Καλοκαίρι.

Τέλος, μην το παρατηρείς απλά, ζήστο με όλη σου την ψυχή στην κάθε του στιγμή.

Υ.Γ. Αν το κειμενάκι αυτό κάτι σου “έμαθε” για το Απολαμβάνειν, κοινοποίησέ το για να βοηθήσεις κι άλλους ανθρώπους να βιώνουν την ομορφιά  ακόμα πιο βαθιά.

Spread the love