Χριστούγεννα! 5 τρόποι για να τα απολαύσεις στο έπακρο

Θα απολαύσεις άραγε τις γιορτές;

Καταφέρνεις να σταθείς στο καλό και στην ομορφιά τους; Ή μήπως σε παρασέρνουν οι άπειρες υποχρεώσεις που τις συνοδεύουν και στο τέλος αντί για χαρά νιώθεις κούραση και άγχος;

Τα Χριστούγεννα έχουν σίγουρα “μέσα τους” Θετική Ψυχολογία και Απολαμβάνειν. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες, επειδή έτσι το συνηθίζουμε, αν το σκεφτούμε με αυτό το πρίσμα είναι εν τέλει Τεχνικές Απολαμβάνειν.

Έχουμε διακοπές – αυτό είναι το κεφάλαιο Μία μικρή Παύση​

Στολίζουμε τα σπίτια μας και τις γειτονιές μας και τρώμε νόστιμα φαγητά – αυτό είναι το κεφάλαιο Όξυνση των Αισθήσεων

Συναντιόμαστε με φίλους και συγγενείς – αυτό είναι το κεφάλαιο Απολαμβάνειν στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Τραγουδάμε τα κάλαντα – αυτό είναι το κεφάλαιο Συμπεριφορική Έκφραση.

Πιστεύουμε σε ένα “πνεύμα” πιο ειρηνικό και ευγενές – αυτό είναι το κεφάλαιο Ευγνωμοσύνη.

Τρόποι εστίασης

Θα προσπαθήσω να σου δείξω τρόπους να εστιάσεις πραγματικά σε όλα τα παραπάνω ώστε να απολαύσεις αυτές τις γιορτές περισσότερο από άλλες χρονιές.

Πάμε;

1.  Κάνε Παύση

Είτε έχεις εργασία είτε όχι, οι γιορτές έχουν κάποιες υποχρεωτικές αργίες. Ακόμα κι αν δεν πάρεις άδεια, στις αργίες υπάρχει ένα υποχρεωτικό “σταμάτημα”. Μην αφήσεις να περάσουν οι μέρες χωρίς να σταματήσεις έστω για λίγο. Διακοπές σημαίνει διακόπτω, σταματώ.

Στις λατινογενείς γλώσσες έχουν τη ρίζα vacatio που σημαίνει ψυχαγωγία, ελευθερία, εξαίρεση. Βρες την ευκαιρία να κάνεις κάτι που θα σου δώσει την αίσθηση ότι έχεις βγει από το συνηθισμένο σου πρόγραμμα (εξαίρεση), που εξασκεί την ψυχή σου (ψυχα -γωγία) που σου δίνει μία αίσθηση ελευθερίας.

2. Κινητοποίησε όλες σου τις αισθήσεις

Παντού βλέπεις στολίδια. Τα στολίδια είναι όμορφα. Έχουν χρώματα, φως, έχουν συμβολισμούς. Διάλεξε ένα στολίδι στο σπίτι σου που σου αρέσει και εστίασε σε αυτό. Περιεργάσου την αισθητική του, θαύμασε τους σχηματισμούς των χρωμάτων, βγάλε το φωτογραφία.

Αν περπατάς κάπου και ακούς Χριστουγεννιάτικη μουσική, σταμάτα για 30 δευτερόλεπτα και άκου τον ήχο. Και όλα αυτά, χρώματα, ήχοι, λάμψη άφησέ τα να μπουν γι’ αυτόν τον λίγο χρόνο στην ψυχή σου.

3. Κάνε σε όλους θετικές ερωτήσεις

Σε ένα τραπέζι με φίλους ή/και συγγενείς δοκίμασε να κάνεις αυτή την απλή τεχνική Απολαμβάνειν.

Ρώτησε τον γηραιό θείο τι του άρεσε περισσότερο στις γιορτές όταν ήταν παιδί. Κάτσε δίπλα στη γιαγιά και με ειλικρινή περιέργεια μάθε ποιο ήταν το αγαπημένο της φαγητό, ή ποια είναι η πιο χαρούμενη ανάμνηση που έχει από τα Χριστούγεννα. Με αυτόν τον τρόπο έχεις “με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια”. Επικοινωνείς και ακούς αυτά που σου λένε και κάνουν και τις δύο πλευρές να χαμογελούν.

4. Εκφράσου ελεύθερα – χωρίς αναστολές.

Τραγούδα κι εσύ. Μαζί με τα παιδιά σου ή και χωρίς αυτά. Είτε έχεις παιδιά είτε όχι, είτε τα παιδιά σου θα βγούνε να πουν τα κάλαντα είτε όχι. Πάρε ένα τριγωνάκι και ξεκίνα να τραγουδάς. Διώξε τους καθωσπρεπισμούς και εκφράσου ελεύθερα. Το τραγούδι είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και είναι καλύτερο από το να ακούς απλώς Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από το ραδιόφωνο. Συμμετέχεις.

​5. Δώσε ευχές ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη, είναι πρώτα ξαδέλφια με το Απολαμβάνειν. Εστιάζεις την προσοχή σου στα θετικά που έχεις στη ζωή σου, στα καλά των ανθρώπων γύρω σου ή στην ομορφιά του κόσμου. Δώσε λίγο χρόνο αυτές τις γιορτές και θυμήσου όλα τα παραπάνω. Και ίσως, αντί για μηνύματα που λένε το συνηθισμένο “Καλά Χριστούγεννα με υγεία”, δοκίμασε να πεις ή να γράψεις μία ευχή ευγνωμοσύνης σαν την παρακάτω.

“Σκέφτομαι πόσες και πόσες γιορτές έχουμε ζήσει μαζί από τότε που ήμασταν πολύ νέοι. Νιώθω τυχερή που είσαι στη ζωή μου από την εφηβεία μέχρι σήμερα – είσαι για μένα ένας φάρος φιλίας, αγάπης και σταθερότητας”.

​Τέλος, σου δίνω μια ευχή με όλη μου την καρδιά, να απολαύσεις όσο μπορείς περισσότερο τις γιορτές.

Θα χαρώ να με βρεις στο Facebook και να επικοινωνούμε και εκεί.

Spread the love