Άσκηση Απολαμβάνειν: Μια μικρή παύση κάθε μέρα.

Η κινητοποίηση του Απολαμβάνειν χρειάζεται επιβράδυνση, μια παύση, χρόνο για να κινητοποιήσεις τις αισθήσεις σου, για να εστιάσεις στην ομορφιά, για να αναστοχαστείς ό,τι όμορφο σου συμβαίνει. Μέσα στην καθημερινότητα, δεν χρειάζεται να έχεις άπλετο χρόνο για να μπορέσεις να έχεις μία στιγμή Απολαμβάνειν. Αρκούν 20 λεπτά.

Άσκηση

Η παρακάτω άσκηση θα σε βοηθήσει να εντάξεις το Απολαμβάνειν στην καθημερινότητά σου και να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στην απόλαυση της κάθε μέρας. Δοκίμασέ την.

Τα βήματα:

  • Αρχικά, κάθε μέρα για μία εβδομάδα, μπορείς να προγραμματίσεις να κάνεις μία καθημερινή παύση διάρκειας 20 λεπτών. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι μία βόλτα, να καθίσεις να πιεις τον καφέ σου πριν ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένεια.Σίγουρα ο χρόνος σε πιέζει, όπως τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά 20 λεπτά την ημέρα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να πετύχει ακόμη και ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος, αρκεί να το αποφασίσει. Ακόμα, μπορείς να σταματήσεις σε ένα ωραίο καφέ για έναν εσπρέσσο ή να κάνεις ένα αφρόλουτρο αργά τη νύχτα. Οτιδήποτε μπορείς να εντάξεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα που θα σου δώσει χαρά και θα το απολαύσεις.
  • Την ώρα που θα έχεις τη μίνι – παύση σου, μπορείς να προσπαθήσεις να βάλεις στην άκρη έγνοιες και αγχωτικές σκέψεις και να συγκεντρωθείς μόνο σε αυτό που κάνεις. Καθώς το κάνεις αυτό, κάνε μια προσπάθεια να εντοπίσεις και να αναγνωρίσεις κάθε ερέθισμα ή αισθητηριακή εμπειρία που τη βιώνεις ως θετική: νιώσε τη μυρωδιά, κλείσε τα μάτια σου, παρατήρησε τα χρώματα, άκουσε τα λόγια που λέγονται και προσπάθησε να τα «κλείσεις» στη μνήμη σου.

 

Τα επόμενα βήματα

  • Στο τέλος της «καθημερινής σου παύσης», προγραμμάτισε αυτή της επόμενης ημέρας και άρχισε να την «ονειρεύεσαι».
  • Στο τέλος της μέρας, φέρε στη μνήμη σου τη στιγμή και οτιδήποτε απόλαυσες.
  • Στο τέλος της εβδομάδας, για λίγα λεπτά φέρε στη μνήμη σου τις θετικές στιγμές παύσης όλης της εβδομάδας. Τέλος, σύγκρινε το πώς ένιωσες αυτήν την εβδομάδα με την προηγούμενη όπου δεν είχες καθιερώσει αυτή την τελετουργία. (Bryant & Veroff 2007). [1]

Τι λες; Δεν είναι ωραίο να ζεις με το Απολαμβάνειν;

 

[1] Ακριβείς οδηγίες από το βιβλίο των Bryant και Veroff (2007) για το Απολαμβάνειν σελ 211.

Spread the love