Εστιάζω στο καλό: ‘Ασκηση 3 καλές στιγμές

Αρχικά να σου αναφέρω ότι 3 καλές στιγμές είναι μία πολύ γνωστή άσκηση από τη Θετική Ψυχολογία. Βάση των αποτελεσμάτων ερευνών, αυτή η άσκηση, ενδυναμώνει την ευεξία κατά πολύ. Δοκίμασέ τη γραπτώς κάθε βράδυ. Η εξάσκηση σε αυτήν θα σε βοηθήσει, σταδιακά, να αντιλαμβάνεσαι το καλό που συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει και να το εκτιμάς περισσότερο.

Η άσκηση 3 καλές στιγμές

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, σκέφτονται πολύ περισσότερο τι πάει στραβά στη ζωή σας και λιγότερο τι πάει καλά. Βεβαίως, κάποιες φορές είναι λογικό να αναλύουμε τα δυσάρεστα γεγονότα. Έτσι, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να μπορούμε να τα αποφεύγουμε στο μέλλον. Εντούτοις, οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο πραγματικά χρειάζεται, σκεπτόμενοι τι πάει στραβά. Η τάση μας να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά, μας οδηγεί να βιώνουμε συχνότερα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος και κατάθλιψη. Αποτέλεσμα αυτού είναι τελικά να μην βιώνουμε στιγμές χαράς, ικανοποίησης και ευτυχίας. Ένας τρόπος να το αποφύγουμε αυτό είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται ποια είναι τα καλά στοιχεία της ζωής μας.

Κάθε βράδυ, για όλη την επόμενη εβδομάδα, καταγράψτε 3 καλές στιγμές της ημέρας που πέρασε . Μπορείς να γράφεις είτε σε κάποιο ημερολογιάκι είτε στον υπολογιστή σου, το σημαντικό όμως είναι να υπάρχει μία καταγραφή και να μην το κάνεις με το μυαλό σου. Οι καλές στιγμές που θα καταγράψεις μπορεί να είναι μικρής ( ο φίλος μου, μού έστειλε ένα γλυκό μήνυμα) ή μεγάλης σημασίας ( γέννησε η αδελφή μου). Δίπλα σε κάθε θετική στιγμή μπορείς να δώσεις την απάντησή σου στις εξής ερωτήσεις: «πώς προέκυψε αυτή η καλή στιγμή;» ή/και « τι έκανα εγώ για να βοηθήσω να προκύψει αυτή η καλή στιγμή;» ( Seligman,Steen,Park & Peterson.2005).

Πήγή:  Seligman, M. P., Steen, T. A., Park, N., & Peterson, C. (2005).

Στείλε μου μήνυμα για να μοιραστείς μαζί μου πώς ένιωσες μετά την άσκηση.

Spread the love