Απολαμβάνειν με αναπόληση

Απόλαυσε με αναπόληση.

Παρακάτω, σου αναφέρω λίγο λόγια ώστε να σε βοηθήσω να κατανοήσεις τον τρόπο για να το καταφέρεις. Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις την προσπάθειά σου γραπτώς.

«Σκέψου την πιο εκπληκτική εμπειρία ή εμπειρίες της ζωής σου, τις πιο ευτυχισμένες στιγμές, εκστατικές στιγμές, στιγμές αγαλλίασης. Αρχικά, τις στιγμές που ήσουν ερωτευμένος/η, ή που άκουγες μία αγαπημένη μουσική, ή που ξαφνικά «σε άγγιξε βαθειά» κάποιο βιβλίο. Επίσης, κάποιος πίνακας ζωγραφικής ή κάποια άλλη έντονα δημιουργική στιγμή. Διάλεξε μία τέτοια εμπειρία ή στιγμή. Φαντάσου εκείνη τη στιγμή και περίλαβε όλα τα συναισθήματα που είναι αλληλένδετα με την εμπειρία. Τώρα γράψε για την εμπειρία σου με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες προσπαθώντας να συμπεριλάβεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη διάθεση που είχες εκείνη τη στιγμή»¹

Πάρε χαρτί και στυλό και ξεκίνα.

Με άλλα λόγια, κάνε την αναπόληση σύμμαχό σου στο απολαμβάνειν.

¹Είναι οι ακριβείς οδηγίες από την έρευνα των Burton και King (2004) (σελ.155). Αυτές έχουν καταγραφεί στο δημοσιευμένο άρθρο τους με τίτλο: The health benefits of writing about intense positive experiences. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έπρεπε να γράφουν για 3 συνεχόμενες μέρες, επί 20 λεπτά ένα κείμενο με βάση τις παραπάνω οδηγίες. Τα μέλη της ομάδας ελέγχου έγραφαν για άσχετες λεπτομέρειες της ζωής τους. Παρότι το πιο σημαντικό εύρημα ήταν οφέλη στην υγεία για τους συμμετέχοντες υπήρχε θετική αλλαγή και στα θετικά συναισθήματα των συμμετεχόντων.

Τέλος, θα χαρώ να τα λέμε και στο Facebook 

Spread the love